vrijdag 21 januari 2011

Nuances?

De afgelopen week trekt het uitlekken van Amerikaanse politieke telegrammen nogal de aandacht. Met name de rol die verschillende hoge ambtenaren speelden. Hun was er alles aan gelegen om Bos, de toenmalige leider van de PvdA, om te krijgen in zijn Afghanistan-standpunt. Het CDA was voor, de CDA-ministers (onder wie slang Verhagen) waren voor, en de ambtenaren werkten ijverig voor hun politiek bazen uit. Ze deden verschillende keren een beroep op de VS om de druk op Bos op te voeren. Van je beste vrienden moet je 't hebben, was hun logische gedachte.

Het omkrijgen van de PvdA. Overijverige ambtenaren. Dat moet de PVV toch alarmeren? De PVV is toch ook tegen een nieuwe Afghanistan-missie? Nee, dat scoort niet. Iets te genuanceerd om iets over te roepen in één zin. En overijverige ambtenaren zijn in geen enkel PVV-geschrift aan te treffen.

Zoals het ook opviel dat de PVV in het Kamerdebat over de Q-koorts ontbrak. De essentie van dit debat was de afweging tussen volksgezondheid, dierenwelzijn en agrarische belangen. Dat valt niet mee, als je je als partij zowel op het vlak van de volksgezondheid als dat van dierenwelzijn probeert te profileren. En je kunt moeilijk Agema én komische topper Graus tegelijk de arena in sturen. Dat is vrágen om ellende. Dus, dan maar niemand. We verzwijgen dit onderwerp, probleem opgelost. Ook hier viel niet te scoren vanwege de nuances.

Sap haalde in haar NRC-column van deze week een uitspraak van Bill Clinton aan. Hij typeerde verschijnselen als Palin en de Tea-party als voorbeelden van factfree politics. Je roept zo hard mogelijk om-het-even wat en gaat over tot de orde van de dag. Een logisch onderbouwd standpunt is uit den boze. Dat zou Henk en Ingrid alleen maar afleiden, dáár krijg je nou hoofdpijn van.

Ik wil deze keer wat uitgebreider stilstaan bij de totstandkoming van PVV-standpunten. Als voorbeeld Afghanistan.

Een citaat van de PVV-site:

"Het besluit op zich al, maar dan ook nog eens zes weken voor de verkiezingen voor de provinciale staten. Niemand wil het. Een meerderheid van de Nederlanders wijst het af. Het is niet alleen een slecht besluit, maar politiek ook heel onhandig. Het is een cadeautje voor PvdA-leider Job Cohen. En een probleem voor het CDA'', aldus Wilders.
De PVV-leider wees erop dat de PvdA al is gestegen in de politieke peilingen en volgens hem ligt de nieuwe missie naar Afghanistan ook moeilijk bij de achterban van het CDA.

Wilders heeft regelmatig overleg met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA). ,,Ik heb het ook tegen Rutte en Verhagen gezegd: 'Vrienden, dit besluit is het meest onhandige wat jullie hadden kunnen nemen'. Het lijkt op het Europese referendum destijds. Twee op de drie Nederlanders zeggen 'nee', maar twee op de drie politici zeggen 'we doen het toch'.''

De totstandkoming van het PVV-standpunt is puur ingegeven door wat "de mensen" ervan vinden. Politiek van de politieke barometer. De ergste vorm van lafheid: geen eigen verantwoordelijkheid nemen. Geen enkele inhoud.

Voor mij mag Übermensch W. deze keer zelf de uitsmijter van deze week voor zijn rekening nemen.

Lees en huiver:

Voorzitter Eerste Kamer

De PVV-leider zegt in het interview ook dat René van der Linden (CDA) na de verkiezingen moet opkrassen als voorzitter van de Eerste Kamer. ,,Die man hield een toespraak over politieke integratie in Europa, milieu, duurzaamheid, culturele dit en dat... Vréselijk.''

Van der Linden speechte tijdens de nieuwjaarsreceptie van koningin Beatrix, waar Wilders ook aanwezig was. ,,Ik dacht dat ik ter plekke onwel werd. Als de PVV straks in de Senaat zit, moeten we die man meteen wippen.''

Sommigen onder ons denken wellicht nu aan een sketch van Jacobse en van Es. De laatste had iets raars gerookt. "Ik ging ineens hele zinnen zeggen. Ik dacht dat ik gek werd."